vrijdag 1 augustus 2014

Follies

Ooit stonden er op Buitenplaats Beeckestijn drie follies, ofwel, nutteloze grappige onzingebouwtjes.Voor de tentoonstelling Zomeren op de buitenplaats zijn tien kunstenaars aan de slag gegaan om op hun beurt een interpretatie van een folly te maken. Dat leverde tien totaal verschillende kunstwerken op. Meteen achter het landhuis staat het kruisvormige sculptuur van Job Koelewijn, gemaakt van doorschijnende plastic baksteenvormen. Even verderop ligt een felgroen vierkant op de grond, precies passend tussen vier beelden. Het is een werk van Fransje Killaars en niet iets wat je direct met een follie associeert. Dat is wel even anders met het werkelijk fantastische huisje dat Maze de Boer maakte (foto rechtsboven). Het lijkt een simpel geschilderd eendimensionale afbeelding van een huisje, maar als je er langsloopt lijkt het met je mee te bewegen en verandert het perspectief, zéér ingenieus!
Berend Strik, die ik kende van zijn borduurwerk, bouwde een huis in draadvorm, hangend in de lucht boven de plek waar vroeger de kluizenaarshut ooit stond. Het gebouwtje dat Jean Bernard Koeman maakte is vooral opvallend door zijn afmetingen: het moderne gebouw is een uit de kluiten gewassen miniversie geïnspireerd op werk van Eileen Gray en Le Corbusier. Chikako Watanabe bouwde een Dog Folly omdat er zoveel honden worden uitgelaten in Beeckestijn (dat klopt, ervaarden we deze dag). Het houten gebouw is om een boom heen gebouwd en zit vol verrassende uitsteeksels en doorkijkjes (foto onder).
Hoog tussen de bomen hangt een dame in hoepelrok te schommelen, haar jurk is van iriserend plastic gemaakt. Ook niet echt een 'gebouwtje' maar wel zeker nutteloos en grappig.
In het landhuis staat een kleine expositie met informatie over follies in het verleden en foto's van hedendaagse bouwsels. De tentoonstelling staat nog tot eind september.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten