maandag 22 september 2014

Mudam

Mudam is een samentrekking van Musée D 'Art Moderne. Dit museum voor moderne kunst staat in Luxemburg en is gebouwd in 2006 als prestigeobject om Luxemburg op de culturele kaart te zetten. Volgens mij is dat uitstekend gelukt, het is een fantastisch gebouw. Op de fundamenten van het oude Fort Thüngen is het nieuwe gebouw geplaatst, een fraai contrast tussen oud en nieuw.
Van binnen is het gebouw veel ruimer dan je buiten zou vermoeden. De hoge driehoekige zalen hebben veel glas waardoor het licht naar binnen valt. Omdat er per zaal vaak maar één werk is geëxposeerd krijgt dat alle aandacht.
De titel van de tentoonstelling die er nu staat is Damage Control, Art and destruction since 1950. Het eerste wat je ziet als je binnenkomt is een vleugel die door zijn poten is gezakt, volkomen vernield. Op een begeleidend filmpje zie je kunstenaar Raphael Montanez Ortiz op de vleugel spelen waarna hij een elektrische zaag pakt en de vleugel te lijf gaat. Het publiek, op stoeltjes, kijkt aandachtig toe. Bizar.
Verder op de tentoonstelling onder meer: drie foto's van Ai Weiwei die een kostbare vaas uit zijn handen laat vallen, kunstenaars die hun werk verbranden of verscheuren en een filmpje van Yoko Ono die haar beha kapot laat knippen. Heel apart is een slow-motion filmpje waarin een lieflijke vrouw gekleed in een zomers jurkje met een bloem in haar handen langs een stoet geparkeerde auto's dartelt en vervolgens uit het niets de ramen van de auto's inslaat begeleid door een dromerig muziekje.
De hele tentoonstelling komt prachtig uit in het gebouw en is bijzonder intrigerend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten