vrijdag 5 september 2014

Museum van de Geest

In het Dolhuys hangt een serie foto's die Koos Breukel maakte van personeel en bewoners van de Valeriuskliniek, een psychiatrisch ziekenhuis. Het mooie is dat er geen namen bijstaan en dat je dus niet weet wie personeel en wie patiënt is, wat je onmiddellijk doet stilstaan bij je eigen vooroordelen.
Zelfs bij een heer met een keurig strikje om en een naambordje met dr. Stek ben je geneigd te denken dat het misschien wel een patiënt is die in de waan is dokter Stek te zijn. De foto's zijn haarscherp en op groot formaat afgedrukt, je kunt elke porie zien, het is bijna voyeuristisch.
Even interessant maar weer van een heel andere orde is de expositie Heel erg anders over het autistische jongetje Lennert. Zijn moeder, Shiuan-Wen Chu heeft een graphic novel geschreven over de ontdekking van zijn autisme en hoe ze daar mee om is gegaan. De zwart wit tekeningen zijn helder en bedrieglijk eenvoudig. Ze laat niet alleen haar problemen zien maar ook hoe uniek Lennert is en hoe goed hij functioneert als er op zijn handicap wordt ingespeeld en, niet het minst belangrijk: hoe ze er zelf door is gegroeid. Op de expositie hangen ook de tekeningen die Lennert zelf maakte, tamelijk ingewikkelde technische voorstellingen voor een kind van zijn leeftijd.
Beide expo's zijn te zien in het Dolhuys, dat onder de naam Museum van de Geest voor een bredere programmering kiest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten