dinsdag 10 februari 2015

Dining with the tsars

Het is de decadentie ten top, het hofleven in Rusland ten tijde van de tsaren. Je leest er alles over in de Hermitage op de expositie Dining with the Tsars waar acht serviezen uit die tijd zijn tentoongesteld. In de tekst eromheen lees je over de absurde exorbitante diners (met ik noem maar wat: een fricassee van nachtegalentongetjes) waar deze serviezen bij gebruikt werden. Overal waren regels voor, de kleding, het eten, de omgangsvormen en de inhoud van de tafelgesprekken. De hofhouding was erin getraind om de feesten in goede banen te leiden. Dat was ook wel nodig want op sommige feesten mocht zelfs de gewone burgerij aantreden en dan waren er soms wel 40.000 mensen aanwezig! Hoe overdreven ook, de porseleinindustrie voer er wel bij. Sommige serviezen bestonden uit duizenden delen waarbij dan ook nog de nodige vazen en beeldjes werden gefabriceerd.
De serviezen zelf zijn niet bepaald mijn smaak maar wat is de tentoonstelling mooi aangekleed! Het hekwerk rond de tafels is heel slim gemaakt in de vorm van stoelen en bij één tafel zelfs uitbundig versierd met witte papieren blaadjes, heel mooi. Op de roze muren zijn goudkleurige linten gespannen, een heel simpele manier om de wanden iets extra's te geven. Vrolijke boeketjes in de lucht en een 'gouden' papierknipwerk zorgen ervoor dat de hoogte van de zaal wat breekt.
Nog een paar subtiele details: een klein eekhoorntje in het witte gebladerte, een rand met witte bloempjes ónder een vitrinetafel en een glazen muiltje dat nonchalant in een raam in het trappenhuis lijkt te zijn achtergebleven.
Lies Willers ontwierp de tentoonstelling en Studio Berry Slok voerde het ontwerp uit als ik het wel heb.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten