zondag 9 augustus 2015

Magdalena

In Magdalena vertelt Maarten 't Hart over zijn moeder (Lena), een gecompliceerde vrouw. Ze was lief en zorgzaam maar tegelijkertijd een depressieve neuroot, altijd overtuigd van de ontrouw van haar man en godsdienstig op het waanzinnige af. Uiteraard krijgen we al lezend een inkijk in Maarten's jeugd. Hij was een leergierig kind dat al jong kritische vragen stelde over de bijbel, hetgeen hem meestal niet in dank werd afgenomen. Grappig en herkenbaar is hoe hij worstelde met de vraag hoeveel diersoorten er bestaan en hoe die allemaal op tijd in Noach's ark konden komen. Gewapend met een liniaal en horloge ging hij zelfs de looptijd van een slak opnemen. Zijn conclusie was dat het verhaal van de ark onmogelijk waar kon zijn maar tot zijn verontwaardiging vond hij geen gehoor bij volwassenen.
Regelmatig verwijst 't Hart naar één van zijn andere boeken waarin hij al over zijn familie heeft geschreven. Je vraagt je af wat zijn broer en zus ervan denken om regelmatig in zijn boeken te figureren.
Lena stierf op 92-jarige leeftijd. Zelf zegt ze een paar weken eerder al tegen Maarten, 'dit is de laatste keer dat je me ziet' en tot verbijstering van Maarten krijgt ze gelijk.
Magdalena is een prettig leesbaar en persoonlijk boek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten