Je gaat naar Utrecht, naar het Centraal Museum en koopt een kaartje voor de tour naar het Rietveld Schröderhuis. Dan stap je in het busje en de gids vertelt je ter plekke alles wat je weten wilt.
Mevrouw Schröder wenste in 1924 in een modern gebouw te wonen dat een voor haar passende maat had. Ze was vrij klein en in het statige huis waar ze eerst woonde voelde ze zich niet prettig. Gerrit Rietveld had gelijkgestemde ideeën over woningen en de inrichting ervan, dus die ontwierp voor haar dit huis vol vernuftige snufjes. Zoals het speciale boodschappenraampje dat uitkwam op de keuken, en de spreekbuis waarin mevrouw Schröder haar boodschappen te kennen kon geven aan de leveranciers. In het halletje kon zij op een bankje plaatsnemen en daar haar twee telefoons bedienen en tegelijk zicht houden op de doorzichtige brievenbus. Bezoekers keken direct op op haar hypermoderne stoppenbord, iets waar mevrouw Schröder graag mee pronkte. Op de bovenetage waar zij voornamelijke vertoefde zijn alle wanden verschuifbaar. Zo kon zij overdag in een hele ruime woning verblijven met volop uitzicht en 's avonds voor haarzelf en haar kinderen slaapplekken creëren. Toen dat door haar geliefde uitzicht dreigde te verdwijnen doordat er woningen zouden worden gebouwd, nam mevrouw Schröder het heft in handen en kocht zelf de grond op. Ze gaf Rietveld opdracht ook voor die plek woningen te ontwerpen zodat ze tenminste een uitzicht had dat ze zelf verkoos. Eén van deze woningen is tijdens de tour ook te bezichtigen. Rietveld had zelf een kamer in het Schröderhuis in gebruik als studio en als je je nu het een en ander af gaat vragen, ja inderdaad, onze gids onthulde desgevraagd dat die twee een geheime affaire hadden.
Het huis staat op de Werelderfgoedlijst en is in het buitenland misschien wel veel bekender dan in ons eigen land. Tijdens ons bezoekje draaide er constant een Japanse toerist om het huis heen om het uit allerlei hoeken te fotograferen (met en zonder zelfontspanner, nogal komisch).
zaterdag 3 januari 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten