zaterdag 5 maart 2011

De uittocht

Rieks Swarte's nieuwste stuk De uittocht is gebaseerd op het boek Storm in juni van Irène Némirovsky, een verhaal over de uittocht van Joden uit Parijs in de Tweede Wereldoorlog. Terwijl Joke Tjalsma het verhaal vertelt laat Rieks beelden zien door met een kleine camera allerlei objecten, dozen en maquettes te filmen die op de tafels op het toneel liggen. Hier blijkt weer, niets hoeft echt te zijn of er echt uit te zien, dat doet je fantasie wel, als je maar wordt meegevoerd. Joke Tjalsma vertelt wisselend over de exodus zelf en hoe de dochter van Irène het uitgeven van het manuscript en de daaruit voortkomende emoties beleefd heeft.
De beelden worden van muziek en geluid voorzien door Dennis van Tilburg die daar een scala aan apparaten voor gebruikt, zoals een zelfgebouwd snaarinstrument, een fietswiel en een slagroomklopper.
En erg leuk, het publiek mag na afloop een kijkje nemen op het toneel en zo zien we dat het oude woonhuis van Irène, dat er op de beelden gewoon als een (kartonnen) huis uitziet in werkelijkheid een aantal schots en scheve halve dozen zijn.
Indrukwekkende voorstelling met een bedriegelijk eenvoudig decor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten