vrijdag 24 februari 2012

Museum van de 20e eeuw

Sinds een tijdje verhuisd naar een oude gevangenis: het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn. Erg leuk hoe het oude gevangeniscomplex een nieuw leven heeft gekregen. Behalve het museum huisvest het ook een hotel, brasserie en cinema en er worden appartementen te koop aangeboden.
Gelijk bij binnenkomst in het museum stuiten we op oude schoolbankjes, ze kleden de expositie van leesplankjes aan. Grappig hoe ouderen direct in de bankjes schuiven om weer dat gevoel van toen te ervaren.
Sowieso is het 'oo ja' en 'weet je nog' en 'dat had mijn oma ook' niet van de lucht. Huiskamers uit verschillende jaren, vitrines vol met theelichtjes, wandrekken met stofzuigers, ouderwetse winkeltjes, alles roept herinneringen op. De meeste tableau's zien er uitnodigend uit maar hier en daar klopt de datering niet helemaal lijkt het. Een winkeljuffrouw met kleding die vijftig jaar ouder is dan het winkeltje waar ze in staat bijvoorbeeld. Ook jammer is dat in een volle vitrine nauwelijks bordjes met uitleg staan zodat je niet precies weet waar je naar kijkt.
Het museum is twee maal zo groot als het oude, het lijkt daarom wel of men moeite had om de ruimte op te vullen en daarom gezocht heeft naar kunstgrepen als collecties van verzamelaars te tonen. Op zich een leuk idee maar een verzameling Hello Kitty spulletjes is toch weer heel iets anders dan een collectie mijnwerkersattributen en hier staan ze naast elkaar.
De verzameling VIP's in 3D, hoe leuk ook, hoort ook niet echt thuis in dit museum. Ben Saunders werd bekend in de 21e eeuw, niet in de 20e, net als Amy Winehouse en Susan Boyle. De Barbie expositie daarentegen is weer heel erg 20e eeuw en erg leuk. Wellicht moet dit museum nog een beetje in zijn nieuwe jasje groeien.
Al met al, een heel aardig en veelbelovend museum, net als de aangrenzende bioscoop en het hotel (overnachten in de cel..!).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten