zondag 29 december 2013

Zot

Zot! van de Theaterbeweging is een interactieve locatievoorstelling over psychiatrie die, hoe toepasselijk, plaatsvindt in het Dolhuys. De start doet nogal therapeutisch aan, we moeten stickers uitzoeken met een term die bij je past, een ander met zo'n zelfde term opzoeken en erover praten, dan weer iemand opzoeken die juist contra is. En hoe wil je liever níet benoemd worden?
Vervolgens zien we in korte scènes op verschillende plaatsen in het Dolhuys mensen met hun problemen worstelen. Een man is bezeten van het nieuws en probeert verbanden te leggen tussen verschillende krantenartikelen, zijn kamer hangt er vol mee. Zijn broer heeft erg veel moeite om contact met hem te krijgen. Een meisje heeft moeite met herkennen van lichaamstaal en doet haar uiterste best om dat te doorgronden. In een fraai animatiefilmpje zien we een meisje opgenomen worden op de Paaz. In het laatste theaterstukje komt datzelfde meisje weer thuis, de ontvangst is onwennig en stroef, maar uiteindelijk is er weer contact met haar ouders, een positief einde van deze serie.
De scènes zijn stuk voor stuk indrukwekkend, maar nog het meest aangrijpend is het verhaal van onze gids Russell. Hij vertelt hoe hij zelf schizofreen werd en vele jaren op straat zwierf. Na drie psychoses en met behulp van medicijnen is hij weer tot zichzelf gekomen. Nu heeft hij een gezin en een baan in de opvang van psychiatrische patiënten als ervaringsdeskundige. Terecht dat hij dan ook de sticker met 'succesvol' krijgt die iemand uit het publiek hem spontaan opplakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten