dinsdag 21 januari 2014

Atelier

Atelier, vijftig kunstenaarsportretten is een fotoboek van Hans de Bruijn. Vijftig kunstenaars en hun werkplek worden hierin belicht. We zien Armando schilderen, beschermd door overall en handschoenen te midden van een rommelige stapel verftubes en als contrast staat op de volgende bladzijde Barbara Visser in een smetteloos minimalistische ruimte. Fotografe Hellen van Meene is geportretteerd in een bos, omdat ze veel buiten werkt en Joost Conijn in een oude fabriek waar hij zijn vliegtuigmodellen maakt. Anton Corbijn en 'onze' Haarlemse Joost Swarte staan erin, maar ook (mij) minder bekende kunstenaars als Piet Tuytel en Harald Vlugt. Op de kaft een foto van Jeroen Henneman gefotografeerd door een van zijn kenmerkende lijnwerken heen.
Het is een heerlijk boek om uitgebreid te bestuderen, de foto's van Hans zijn een lust voor het oog en in korte beschrijvingen geeft hij ook nog wat info over elke kunstenaar en zijn werkplek.
Goed nieuws: Hans is aan een tweede fotoboek bezig met daarin maar liefst 90 kunstenaars waaronder Jasper Krabbé en Alex van Warmerdam. Het boek wordt door middel van crowdfunding gerealiseerd, een mooie manier om het boek in je bezit te krijgen en tegelijk het project te helpen slagen. Voor meer info, klik hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten