woensdag 16 april 2014

Het glazen kasteel / Ontembare paarden

Ik nam dit boek van Jeannette Wals mee uit de bieb omdat het een mooie kaft had en omdat het een 'keerdruk' was, de ene kant heet Het glazen kasteel, verhaal van de kleindochter en de andere kant Ontembare paarden, het verhaal van de grootmoeder. Dat vind ik nou altijd leuk, twee verhalen die in elkaar grijpen en verschillende kanten laten zien. Verder wist ik niets van het verhaal af maar al lezende dacht ik steeds vaker, het lijkt wel echt gebeurd te zijn. En dat was ook zo. Het glazen kasteel waar ik mee begon gaat over de jeugd van de schrijfster. Ze groeit op bij, ik kan het niet anders omschrijven, ontzettend nonchalante en volkomen onverantwoordelijke ouders. Als Jeannette drie jaar is vindt haar moeder het al normaal dat ze zelf een blikje knakworstjes opwarmt en als ze dertien is en beide ouders een paar maanden niet thuis zijn is Jeannette verantwoordelijk voor haar broer en zus, met een minimum aan huishoudgeld. Het gezin leeft van de hand in de tand, telkens als de ouders zich in de nesten hebben gewerkt pakken ze hun boeltje weer in en verhuizen naar een volgende plek. Drank, werkeloosheid, schulden en apathie zorgen ervoor dat de kinderen nauwelijks iets meekrijgen van thuis. Ze lijden honger, hebben nauwelijks kleding en worden verwaarloosd en gepest op school. Ze wonen in hun auto, in een trailer of in een krot en slapen in een kartonnen doos. Jeannette heeft al snel bedacht dat zij het later niet zo wil en godzijdank, is ze pienter genoeg om het inderdaad anders aan te pakken en zich uit deze treurige puinhoop te werken. Toch merk je dat ze van haar ouders houdt en accepteert dat zij niet anders kunnen.
Uiteraard was ik hierna reuze benieuwd naar het boek over de grootmoeder. Dat is minstens zo fascinerend. Jeannette schrijft hier wel over dat het niet zuiver autobiografisch is omdat ze hier en daar zelf dingen heeft toegevoegd en namen heeft veranderd. Toch is het een heel interessant tijdsdocument over een vrouw die opgroeide in de Verenigde Staten in de vorige eeuw. Lily Casey Smith is een pittige tante die nergens bang voor is, van jongs af aan op wilde paarden rijdt en haar handen uit haar mouwen steekt. Ze is slim, onafhankelijk en in staat om overal kansen te zien, daarin lijkt haar kleindochter erg op haar. Samen met haar man Big Jim beheert ze een tijd lang een enorme ranch met duizenden stuks vee. Ze krijgen twee kinderen, Buster en Rosemary. In weerwil van alle wijze lessen die Lily haar dochter wil meegeven groeit Rosemary op tot een vrouw die totaal andere dingen belangrijk vindt dan haar moeder. Ze trouwt met de charmante maar onbetrouwbare avonturier Rex Walls en de rest is geschiedenis.
Ik heb beide boeken in één ruk uitgelezen, zo fascinerend is de geschiedenis van beide vrouwen en zo boeiend geschreven.
Een aanrader dus, in de traditie van Laura Ingalls Wilder en Gone with the wind.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten