woensdag 30 april 2014

Zandvoorts Museum

Een aardig museum: het Zandvoorts Museum. Het is klein, maar de aanbouw waar de wisseltentoonstellingen staan is fris en licht door de lichtkoven langs het plafond. Toen wij er waren stond er een expositie van glaswerk en schilderijen, maar elke paar maanden is er iets anders te zien. Twee zijkamertjes verwijzen naar de historie van Zandvoort, in de een is een oud winkeltje gehuisvest en in de ander een huiskamer van lang geleden. Voor meer geschiedenis moet je een trapje op. Op een kleine zolder staat een grote kast, publiek is vrij om alle deuren en laatjes open te trekken. Hierachter vind je badkostuums, foto's van badkoetsjes, een visnet en schelpen, foto's van keizerin Sissy die ooit twee keer een maand in Zandvoort logeerde, enfin, alles uit de tijd dat Zandvoort nog een mondaine badplaats was, (Sissy betrok met haar gevolg van 15 personen 11 appartementen staat er trots in de beschrijving). Leuk gedaan, alleen wat slordig dat de kast ook als opbergplaats voor het museum lijkt te worden gebruikt.
Een vondst is het filmpje over de Zandvoortse klederdracht. Een vrouw in onderkleding (lange katoenen onderbroek en groot wit hemd) pakt steeds een kledingstuk van een waslijn en trekt dat buiten het zicht van de camera aan. Dat showt ze even en dan pakt ze het volgende stuk. Tot slot zie je haar met een grote mand op de rug, met een strik vastgebonden om haar hoed en kin, door het zand ploegen. Geen licht werkje. Het filmpje kun je bekijken vanuit ouderwetse originele rieten strandstoelen.
In het souvenirwinkeltje vind je hoog aan de muur modellen van de originele Zandvoortse bouwstijl, niet te koop denk ik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten