donderdag 15 januari 2015

Het puttertje

Een dikke pil van ruim 900 bladzijden: Het puttertje van Donna Tartt. Ik heb het met plezier uitgelezen dus dat zegt wel iets over het boek.
Theo Decker speelt de hoofdrol in het boek. Hij is 13 jaar oud en woont met zijn moeder in New York. Als zij een museum bezoeken is er een enorme explosie. Verward als Theo is raapt hij het schilderij Het puttertje op dat vlakbij hem is neergekomen en houdt het in zijn bezit. Zijn moeder blijkt bij de explosie omgekomen en Theo's leven zal nooit meer hetzelfde zijn.
Het schilderij en de ontmoeting die hij net na de explosie had met een stervende oude man bepalen van nu af zijn leven, voor altijd ontworteld en op zoek.
Het boek blijft boeien, ik had zelfs niet het gevoel dat het wel wat korter kon. Je leeft mee met Theo als hij in het gezin van een schoolvriendje wordt opgenomen waar hij qua milieu totaal niet thuis hoort en je blijft benieuwd naar hoe het hem vergaat, het eeuwige schuldgevoel over de verduistering van het schilderij, het verlies van zijn moeder, zijn latere drugsverslaving en de verliefdheid op lotgenote Pippa.
Op de foto het schilderij van Fabritius (te zien in het Mauritshuis) dat de andere hoofdrol speelt in het boek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten