zaterdag 28 mei 2016

Haar

Net voor de sluiting ben ik nog naar de expositie Haar geweest in het Centraal Museum Utrecht. Morgen is de laatste dag. De tentoonstelling is de moeite waard. Hier worden niet zozeer kapsels getoond maar de rol van haar in de mode en kunst. Meteen als je binnenkomt wordt de toon gezet met een jurk met schaamhaar en een kostuum met borstharen. Adelle Lutz borduurde de stof met de hand met lichaamshaar dat nu dus óp de stof zit in plaats van eronder. Even verder hangen twee heel fijn gebreide jassen, gebreid van haar dus, heel ijl en mooi.
Er zijn laarzen met een paardestaart, schoenen met haar, een gebreide jurk van Chrystl Rijkeboer, oorbellen met een haarstreng en een hoofddoek gemaakt van haar. Vooral dat laatste is een controversieel object omdat het haar in veel islamitische landen juist bedekt moet zijn.
Verder zijn er herinneringssieraden te zien, antieke en moderne, en als je inspiratie krijgt kun je zelf met haar aan de slag om te gaan borduren. Voor een loep en goede lamp is gezorgd.
Een interessante vraag werpt ontwerpersduo Studio Swine op: kan haar niet op een duurzame manier worden gebruikt? Immers, de wereldbevolking neemt snel toe en de grondstoffen worden schaars. Waarom niet haar gebruiken als grondstof voor producten? Op hetzelfde idee kwam Veerle Tytgat die met haren tapijten maakt. De tijd lijkt er bijna rijp voor te zijn om deze weg in te slaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten