zaterdag 4 juni 2016

Stripdagen Haarlem, Ype Driessen

Het gebeurt niet vaak dat je een stripfiguur in levende lijve ontmoet, maar vandaag had ik de kans bij de flitslezing van Ype Driessen. Ype figureert namelijk zelf in zijn eigen fotostrips. Hij vertelde daar vandaag over ter gelegenheid van de Stripdagen.
Voor een select gezelschap toonde Ype eerst wat old-skool fotostrips waarbij de hoofdpersonen ofwel de hele tijd dezelfde mimiek hadden, ofwel steeds hun mond stijf gesloten hadden wat nogal komisch overkwam gezien de vele tekstballonnen.
Ype munt uit in een grote productiviteit van geestige korte stripjes die vaak over zijn eigen leven gaan. Hij maakt eerst een schetsje van zijn strip en gaat dan op zoek naar de juiste locatie om de foto's te nemen. Die foto's neemt hij dan met de zelfontspanner. Verder weten we nu ook dat Ype 39 jaar is en dat zijn vriend Nico (die ook mee was) veelvuldig figureert in zijn strips en zijn ex-vriend Willem (ook aanwezig) af en toe als stand-in meedoet. (Meer over Willem en Ype lees je hier).
In de gang van het pand waar Ype vertelde was zijn werkwijze uitgebreid te bekijken, uiteraard vormgegeven als strip. Als dit even gebundeld wordt heb je het perfecte boekje 'Hoe maak ik een fotostrip' (tip!).
Volgende week zaterdag kun je Ype (rechts op de foto) ook nog live aanschouwen, om 11:00 en 15:00 in de Kinderhuisvest 43 in Haarlem.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten