woensdag 21 september 2011

Pop up!


Pop up! Bijzondere en beweegbare boeken, gisteren gezien in het museum Meermanno in Den Haag. Deze tentoonstelling toont de geschiedenis van het beweegbare boek. Boeken met flapjes en draaischijven werden oorspronkelijk gebruikt om iets uit te leggen, bijvoorbeeld hoe het menselijk lichaam er van binnen uitziet of hoe de sterren langs de hemel draaien. Pas later werden beweegbare boeken meer geschikt voor kinderen, het werd speelgoed waarmee je figuurtjes in beweging kon brengen.
Nog weer later ontstonden de driedimensionale en beweegbare kunstenaarsboeken. Vaak met abstracte afbeeldingen en o zo ingenieus.
Van alles zijn voorbeelden aanwezig. Erg leuk is dat er boeken liggen waar het publiek zelf in mag bladeren, want alleen dan kun je juist dat beweegbare en bijzondere ervaren.
Museum Meermanno is gevestigd in twee herenhuizen waarvan de tuinen ook toegankelijk zijn. Grappig is dat de tuin van het ene huis heel formeel is ingericht met buxushaagjes, de buurtuin daarentegen is een kleurige speeltuin vol met letters.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten