donderdag 16 april 2009

Huis te Zaanen

De stichting Historisch Schoten hield gisterenavond wegens succes voor de tweede keer het 'Schoterpraatje', een lezing op locatie. Deze lezing vond plaats in het Huis te Zaanen in het Zaanenbos. De heer Wieringa liet lichtbeelden zien (deze term past natuurlijk uitstekend bij de locatie...) van oude kaarten en prenten van de gemeente Schoten en het Huis te Zaanen. Over de geschiedenis van het huis schijnt vrij weinig bekend te zijn. Het was een ridderhofstede die vele malen verwoest en weer opgebouwd is. In 1881 kwam de heer Bredius er wonen. Hij plantte fruitbomen in het bos en teelde er ook aardbeien. Nog steeds hebben omwonenden fruitbomen in de tuin afkomstig van Bredius. ('Peertjes van Bredius!' klonk het uit de zaal toen dit ter sprake kwam). Toen Bredius het huis verliet stond het een tijd leeg totdat de gemeente op het idee kwam om er een bibliotheek te herbergen. En zo kenden de meeste bezoekers van deze avond het gebouw nog wel. Ongelooflijk dat er, in wat nu een ruime huiskamer leek, een complete romanafdeling plus balies en cataloguskasten gepropt waren! En dat in het kleine opkamertje waarin wij een blik wierpen de leeszaal was gehuisvest met zijn vaste bezoekers.
Niet van meneer Wieringa maar uit eigen bron ken ik de legendarisch spookverhalen. Ooit werden er seances gehouden op zolder en (sindsdien?) werden er regelmatig voetstappen gehoord terwijl er niemand op die plek kon zijn. Eén van de bibliothecaressen kon hier smeuig over vertellen, zodanig dat een collega, als zij eens in haar eentje in het gebouw moest zijn, haar moeder meenam!
Hierbij een foto van de bibliotheek in 1989, het laatste jaar voor de verhuizing naar de Planetenlaan. Het filiaal was inmiddels flink uit zijn jasje gegroeid, je struikelde er over de kratjes omdat er geen kasten meer bij konden. Op de begane grond van Huis te Zaanen zit nu een bedrijf dat trainingen verzorgt. De bovenverdieping is opgesplitst in twee apartementen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten