zondag 3 februari 2013

Leeskringendag

Niet alleen interessant voor leeskringen was de meet and greet die de bieb vandaag organiseerde. De schrijfsters Conny Braam en Eveline Stoel worden inderdaad veel door leeskringen gelezen maar zijn voor elke geïnteresseerde leuk om naar te luisteren.
Conny Braam begon de middag met  het vertellen hoe zij tot schrijven was gekomen: een belofte aan haar opa, Bram de Leugenaar, die altijd vele verhalen had te vertellen over de geschiedenis van de familie. Verder vertelde ze hoe ze onderzoek deed naar haar onderwerpen. Zo moest ze erg zoeken naar informatie over haar boek over de kanaalgravers omdat daar eigenlijk heel weinig over bekend was. Dat resulteerde in het boek De woede van Abraham. Tijdens deze zoektocht kwam ze te weten dat het Noorzeekanaal mede gefinancierd was door opiumbaten van de staat waardoor ze weer door is gaan zoeken en zo het boek De handelsreiziger van de Nederlandsche Cocaine fabriek is gaan schrijven. Toen had ze even genoeg van mismoedige geschiedenis en kreeg zin in een schelmenroman, wat weer resulteerde in Sjako. Als je Conny hoort praten begrijp je dat ze smult van de vele verhalen die ze in archieven en kranten weet op te duiken.
Eveline Stoel is ook aan haar roman Asta's ogen begonnen door familie. Haar Indische schoonfamilie was altijd nogal zwijgzaam over het verleden en toen Eveline zelf zwanger was wilde ze graag meer weten over de achtergrond van haar kind. Schoorvoetend stemde de familie toen toe om haar verhalen over vroeger te vertellen en langzaam maar zeker won ze hun vertrouwen. Uiteindelijk zijn ze apetrots op het boek en wordt er nu bijna alleen nog maar over de gesschiedenis gepraat. Ze drukte het publiek dan ook op het hart om, als je verhalen van je familie kent, ze vooral op te schrijven om door te kunnen geven.
Leuke middag met volop inspirerende leestips!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten