vrijdag 15 maart 2013

NL Doet!

Vrijwilligerswerk. Vandaag en morgen is het een hot item. Het Oranjefonds organiseert jaarlijks de grootscheepse vrijwilligersactie NL Doet "om betrokkenheid in onze samenleving te bevorderen", prima.
Aangelokt door de belofte van een rondleiding en een lekkere lunch togen vriendin M. en ik naar Kunstfort Vijfhuizen, om onze handen uit de mouwen te steken. Na een warm welkom met koffie en koek werden we om en door het fort geleid. Ik was er al eerder geweest, maar het blijft een bijzondere plek. Het fort is gebouwd met het plan bij een eventuele aanval de hele boel onder water te zetten en zo de vijand op afstand te houden, een actie die nooit nodig is geweest. Tegenwoordig wordt het fort gebruikt als expositieruimte en gekoesterd vanwege zijn cultureel erfgoed.
Als klus mochten we stoelen kaalschuren zodat ze opnieuw gelakt konden worden. Deze stoelen bleken bij een kunstwerk van Oscar Prinsen te horen, des te leuker om daaraan mee te werken! Twee scholieren die meededen voor het vak Maatschappelijke Dienstverlening hadden de taak om de Blob schoon te spuiten, een 'culturele caravan' zoals een van de jongens dacht, een wit kunststof ding met bobbels en uitstulpingen. Ooit gebruikt op de TU Eindhoven om leerlingen te laten oefenen met constructies en materialen, maar nu als kunstwerk te zien in Vijfhuizen. Aanstaande zomer wegens succes geprolongeerd als openluchtbioscoop, en nu weer in tip top conditie.
Eigenlijk werden wij als vrijwilligers geweldig in de watten gelegd deze dag. Behalve koffie, thee, muffins en stroopwafels kregen we ook nog een heerlijke lunch met zelfgemaakte soep. Hierbij schoven ook directeur en kunstenaars aan, erg leuk om van hun alvast iets te horen over de aanstaande expositie Stellingname.
Voldaan na een dag klussen (en eten) besloten we om beslist nog eens terug te komen, voor de nieuwe expositie, om op een mooie zomeravond een film te zien, èn natuurlijk om op de strak gelakte stoeltjes te zitten...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten