vrijdag 28 februari 2014

Jagtlust

Annejet van der Zijl heeft zich grondig verdiept in de geschiedenis van de vervallen villa Jagtlust in Blaricum en haar bewoners. Fritzi ten Harmsen van der Beek is de hoofdpersoon om wie alles draait in het gelijknamige boek. In 1954, op 27-jarige leeftijd betrok zij de villa, in eerste instantie als een soort kraker, maar later officieel als huisbewaarster. Kennelijk had zij een charismatische uitstraling die vele aanbidders aantrok. Haar stem en woordgebruik schenen betoverend te zijn geweest. Hugo Brandt Corstius was hopeloos verliefd op haar, met Remco Campert was ze zelfs een paar jaar getrouwd, maar ook Adriaan Roland Holst en Peter Vos waren bewonderaars van haar. Met haar broer Hein joeg Fritzi er in een paar jaar de erfenis van hun ouders doorheen, dat onder andere vergaard was met de stripjes over Flipje het bosbessenmannetje. Geldgebrek belette ze niet er vrolijk op los te leven en het huis was een enclave voor aanstormend talent. Tout cultureel Nederland was er regelmatig te vinden, Simon Vinkenoog, Ramses Shaffy en Gerard Reve om maar een paar namen te noemen. Frappant is het dat de meeste van die bezoekers na een aantal jaren feesten toch hun weg vonden en het merendeel zelfs beroemd werd. Dat Fritzi zelf ook dichtte was in eerste instantie een goed bewaard geheim, maar in de jaren zestig werden gedichten van haar gepubliceerd en verscheen de bundel: Geachte muizenpoot en achttien andere gedichten, een doorslaand succes. Zelf hechtte ze weinig belang aan beroemd zijn en geld verdienen en enige eerzucht kon haar dan ook niet verweten worden. Eigenlijk was ze een interieurstilist avant la lettre, het liefst was ze in haar huis bezig met kleine tafereeltjes en naaiwerkjes om haar kamer te verfraaien.
In al dit gewoel groeide ook haar enig kind op, een zoon van een alweer lang geleden vertrokken Franse amant. Pijnlijk is het om op een van de foto's in het boek te zien hoe volwassenen aan het dansen zijn, volkomen opgaand in hun plezier en het kleine hummeltje ernaast staat en verbaasd opkijkt naar al die grote mensen.
Fritzi moest na 17 jaar weg uit de villa en verhuisde toen naar Groningen waar ze verder leefde in betrekkelijke afzondering. In 2009 is ze overleden, 81 jaar oud.
Jagtlust is een fascinerend tijdsdocument en een interessant naslagwerk. De Verwante verhalen, die opgenomen zijn in deze uitgaveover kunstenaarskringen in de jaren vijftig, schreef Annejet eerder en deze brachten haar op het spoor van Jagtlust.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten