donderdag 13 februari 2014

Vrouwen met lef

Bescheiden maar interessante expositie: Vrouwen met lef, in het Historisch Museum. Van negen Haarlemse vrouwen is een korte levensbeschrijving te horen via een koptelefoon. Uiteraard Hannie Schaft, maar ook etiquettekoningin Amy Groskamp-ten Have en Margaret Kropholler, de eerste vrouwelijke architect van Nederland. De vrouwen zijn verbeeld door een simpele paspop met als hoofd een ingelijste foto, of, in het geval van Judith Leyster, een zelfportret.
Een tijdlijn geeft aan hoe het door de eeuwen heen gesteld was met de waardering van de vrouw: slecht. Pas sinds 1956 mogen vrouwen een eigen bedrijf oprichten en heden ten dage worden mannen nog steeds beter betaald dan vrouwen.
Uiteraard ontbreekt op de expositie Kenau niet, zij is aanwezig in de vorm van haar authentieke kostuum, weliswaar het authentieke filmkostuum dat Monic Hendrickx draagt in de gelijknamige film, maar toch leuk.
Het Historisch Museum wil trouwens graag promoveren tot Stadsmuseum, dus als u dat initiatief wilt ondersteunen, klik hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten