donderdag 23 april 2015

Scapino

In de serie inspiratieochtenden in de Bibliotheek op het station vertelde Emmeline Mooij vanochtend over ballet. Zij is de vaste inleidster van Scapino Ballet en buitengewoon geschikt voor deze taak. Helder en enthousiast ging ze door de balletgeschiedenis heen, voor mij allemaal nieuw om te horen.
Cathérina de Medici organiseerde  in 1581 als eerste een megaballetfestijn, voor het eerst werd met dans een verhaal verteld. Rond 1660 bedacht Lodewijk de 14e de basisposities van het klassieke ballet, dezelfde die nog steeds worden gebruikt. Vanaf 1770 bestaat ballet als klassieke kunstvorm. In de 20e eeuw ontstonden nieuwe stromingen die puur om de beweging draaiden. Vanaf dat moment kon elke choreograaf zijn persoonlijke stempel drukken op balletstukken.
En dat gebeurt ook in Scapino's voorstelling Songs for Drella*), gemaakt door Ed Wubbe en Marco Goecke die beiden een heel eigen handschrift hebben.
*)aanstaande dinsdag in Haarlem, bijna uitverkocht!

De inspiratieochtenden vinden één maal per maand plaats, van 8 - 9.00 uur, zijn gratis toegankelijk en er staat nog een klein ontbijtje voor je klaar ook. Dus...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten