vrijdag 24 april 2015

Wim Gijzen

Wat een idee: naar alle 863 gemeenten in Nederland reizen en jezelf dan fotograferen bij het gemeentebord. Wim Gijzen deed het in 1972. Hij legde niet alleen zichzelf vast maar kocht ook in elke gemeente twee ansichtkaarten en fotografeerde het winkeltje waar hij de aankoop deed en de brievenbus waarin de kaart werd gepost. Eén van de kaarten stuurde hij naar de Rotterdamse Kunststichting en de ander hield hij zelf. De hele handel is nu keurig ingelijst en hangt in het gelid in de Kunsthal in Rotterdam, alle 863.
We zien Wim steevast bescheiden op een meter of 10 van het bord vandaan staan, meestal schuin aan de overkant. Had hij een handlanger of had hij een zelfontspanner en moest hij een sprintje trekken? De Kunsthal vermeldt dit niet. Een enkele keer rijdt er net een trekker in beeld of een toevallig passerende fiets. Soms was er ook geen ansicht te krijgen in de gemeente, bijvoorbeeld in Tuitjenhorn, en werd dat keurig vermeld. Postzegels kostten in die tijd 20 cent en er was een bonte verzameling brievenbussen in gebruik, van de oude staande gietijzeren tot de al heel moderne tweegleufsbus. De meeste ansichtkaarten waren nog zwart-wit, maar de meer toeristische plaatsen (Amsterdam, Texel) hadden al kaarten in kleur.
Geweldig leuk zo'n project, een soort mail-art en dan supergearchiveerd.

2 opmerkingen:

  1. En ik maar denken dat de fascinatie voor selfies (bij jongeren), brievenbussen (bij degenen die email weer verruilen voor snail mail) en ansichtkaarten (bij postcrossers) typisch iets van de huidige tijd was.
    Hartstikke leuk wat die man deed. Ik hoop die tentoonstelling ook te kunnen bekijken, of anders dat er ook een catalogus komt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja leuk hè? Er is een catalogus van, € 40,- maar dan heb je ook wat :-)

    BeantwoordenVerwijderen