zondag 14 juni 2015

Afslag Leyduin

Huis Leyduin is tegenwoordig opengesteld. Je kunt deze locatie afhuren voor concerten, vergaderingen of exclusieve feesten. Vandaag werd hier de expositie Afslag Leyduin geopend, met als thema Landschap. Dat thema zag je het duidelijkst terug in de schilderijen van Helmuth van Galen (op de foto met een van zijn werken op de achtergond), rustige sfeervolle schilderijen met verre horizons.
Volgens de inleidster van de expo was het thema ook terug te vinden in de foto's van Corrie Swaak, maar dan als menselijk landschap van Noord- Frankrijk en in het werk van Erik de Bree die door het verscheuren van zijn knip- en plaksels steeds weer nieuwe landschappen laat zien. Ach, zo'n thema moet je ruim zien.
Verrassend was wat ze verder over het huis vertelde. Dat het pas in 1920 gebouwd was bijvoorbeeld en dat de architect Andries de Maaker ook half Haarlem heeft gebouwd maar niets vernieuwends ontwierp waardoor hij niet erg beroemd is geworden. Toen het huis al een meter was opgetrokken vond de opdrachtgeefster het toch te klein en hop, het moest opnieuw.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten