maandag 7 maart 2016

Curaçao (5)

Het Kura Hulanda Museum staat in Otrabanda, Willemstad. Deze vroeger nogal armoedige wijk werd met hulp van miljonair Jacob Gelt Dekker enorm opgeknapt. Kleine oude steegjes werden samengevoegd tot een hotel waardoor het authentieke karakter van de wijk behouden bleef. Bij dit complex hoort ook het museum.
Het is geen groot museum maar groot genoeg om een beeld te krijgen van de onmenselijke wreedheden die slavenhandelaren bedreven. Ronduit schokkend is het nagebouwde ruim van een slavenschip waar je kunt zien hoe dicht mensen op elkaar zaten, vastgeketend en wel, zittend moesten slapen en op die plek ook hun behoeften moesten doen.
Gelukkig zijn er ook positieve dingen gemeld zoals het presidentschap van Obama en Mandela.
Het museum is aardig vormgegeven, rondom een plein met uitbundig bloeiende bougainville staat de expositie in origineel aandoende houten huisjes. Jammer is wel dat het geheel wat stoffig en vervallen aandoet, er mag wel eens iemand flink met de bezem doorheen.
Gelukkig heeft Curaçao, zover ik het kan bekijken, de slavernij en bijbehorende discriminatie ver achter zich gelaten. Afstammelingen van zowel slavenhouders als van slaven, of ze nu wit zijn, zwart of bruin, voelen zich nu allemaal Yu di Korsou, oftewel Curaçaoenaar.

3 opmerkingen: