vrijdag 11 maart 2016

Curaçao (9)

'Mijn naam is Nellie en ik ga jullie vertellen over het leven op een plantage in de slaventijd'. We zijn in landhuis Knip en krijgen een ronleiding. Nellie laat een huisje zien zoals het in de slaventijd gebouwd werd, een frame van pali Brasil dat later opgevuld wordt met aarde en geitedrek en een dak heeft van maïsbladeren. Twee grote lappenpoppen liggen er bij wijze van echtpaar. 'Voor de kinderen werd vaak een apart huisje gebouwd' vertelt Nellie. Op een oude foto zien we dat er zowat een heel dorp aan huisjes verrezen was rondom het landhuis. 'En als we dan de was gingen doen gingen we erbij zingen' leeft Nellie zich in, en ze laat ons snel even een liedje meezingen waarbij ze met haar mooie stem voorzingt, onderwijl boenend op een wasbord. Ook uit een schoffel krijgt ze een swingende ritmische klank. Als slavin had Nellie het niet gek gedaan op muziekgebied.
Dan staan we op het terras met uitzicht op de Christoffelberg. Nellie vertelt dat landhuis Knip hierdoor iets meer geïsoleerd was en dat dat de reden was dat hier in 1795 de grote slavenopstand is uitgebroken, onder leiding van Tula. De opstand werd neergeslagen en Tula en veel van zijn mannen werden op beestachtige wijze om het leven gebracht om een voorbeeld te stellen. Toch is door deze opstand een kentering gekomen en zijn er betere leefomstandigheden voor slaven gekomen. Toch weer bizar, zo'n plek met zoveel geschiedenis waar het nu zo vreedzaam is. Goddank.
Nellie vertelt dat er elk jaar nog op verschillende plekken op het eiland scènes worden nagespeeld. Dan kijken we nog rond op de zolder waar een kleine tentoonstelling over de slavernij staat. Hier kun je ook je fantasie loslaten op het fantastische uitzicht over de Christoffelberg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten