zondag 17 april 2016

Breien!

Breien is weer hip. Na een enorme dip rond de eeuwwisseling is breien weer in. Het Fries Museum speelt daarop in met de leuke tentoonstelling: Breien!  
Rond een boom met allerlei fantasievolle mutsen (je kunt op de mooiste stemmen) hangen vitrines waarin je de geschiedenis van het breien kunt volgen. Alles in die vitrines is ook gebreid, echt prachtig. een gebreide zee bijvoorbeeld met echte golven! Gebreide boterhammen, een gebreid kasteel of een kousenwinkeltje met piepkleine gebreide kousjes (met echte hiel), fantastisch!
In de volgende zaal vind je diverse trends, zoals de ijslandse trui die weer hip werd door de serie The Killing en de col uit de Hunger Games. In de vitrines liggen historische Friese floddermutsen gebreid met ragfijn garen. Ook zijn er proefbreisels: een kleine lange onderbroek, gebreid op school, als voorbeeld voor als je hem later voor je man zou willen breien (!).
In een andere zaal staat meer monumentaal werk. Hier hangen onder andere de (gehaakte!) huisjes van Chrystl Rijkeboer, gemaakt van mensenhaar.
Hier en daar hangen staaltjes met breisels en materialen waar je aan kunt voelen, gelukkig want vrouwen doen dat graag, voelen aan stofjes. Je kunt zelf ook een stukje breien als je zin hebt.
Veel vriendinnenclubjes bezoeken deze expositie en kreten als: o ja, weet je nog, die had mijn oma ook nog, waren niet van de lucht toen wij er waren. 
De expo staat nog tot 28 augustus en is ook toegankelijk voor mannen.

1 opmerking: