vrijdag 8 april 2016

De helleveeg

Film naar het boek van A. F. Th. van der Heijden, De helleveeg, (wat een ouderwets woord eigenlijk). Gefilmd vanuit het oogpunt van Albertje of Abeltje, ik kon het Brabantse accent niet altijd goed verstaan, het neefje van tante Tientje (Hannah Hoekstra). Ze schelen maar 12 jaar en trekken erg naar elkaar toe. Tientje van 18 gedraagt zich grillig en hard, maakt ruzie met haar ouders en behandelt mannen als voetvegen. Haar vader is autoritair en wil dat Tientje stopt met werken in de schoenenfabriek om thuis het huishouden te doen want moeder is ziekelijk. Met wrokkige tegenzin doet Tientje dat en trouwt op haar twintigste met rooie Koos om de deur uit te zijn. Er gaan geruchten dat Tientje onvruchtbaar zou zijn, wat ze zelf ontkent, maar wat reden genoeg geeft om de trouwdag van Tientje en Koos te verpesten. Rode draad in Tientje's leven is Albertje die vaak komt logeren en die zij ook allerlei dingen toevertrouwt. Tussen hen hangt vaak een wat broeierige sfeer. Aan het eind van de film hoort Albert eindelijk waarom Tientje zo'n serpent is geworden en wat er in haar jeugd is gebeurd.
De film laat steeds een fase in haar leven zien, 18 jaar, 29, 36 etc. Dat maakt de film extra interessant omdat de personen steeds ouder worden, het doet een beroep op goede grimeurs. Vooral Hadewych Minis is goed geschminkt als oude vrouw, Tientje zelf blijft daarentegen nogal goed geconserveerd.
Ik ken het boek niet dus weet niet of het goed verfilmd is, maar als speelfilm op zich  is De helleveeg een boeiende film met goede acteurs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten