zondag 22 november 2015

Gentse zooi en Houten Haarlemmers

Het werd een gevarieerd middagje, vandaag in de bieb. David Troch, Frans Thomése en Herman Brusselmans werden geïnterviewd door Judith Uyterlinden, muzikaal omlijst door het Ampzing Genootschap. Dit allemaal in het kader van het jaar 2015, waarin Vlaanderen en Nederland hun culturele samenwerking vieren. Na het toepasselijke nummer van het Ampzing ABN en een gedicht van onze eigen stadsdichter Nuel Gieles was de beurt eerst aan David Troch, stadsdichter van Gent. Judith wist hem te ontfutselen dat hij gedichten maakt van exact 100 woorden, poëziepingpong bedrijft met zijn vrouw en bibliotheekbezoekers blinddoekt om ze willekeurige poëzie te laten uitzoeken. Een originele gast.
Daarna vertelde Frans Thomése dat hij zich verwant voelde met Brusselmans omdat ze allebei putten uit de Gerard Revebron. Klapstuk van de middag was natuurlijk Herman Brusselmans die op alles een geestig weerwoord had. Hij zei ook: Ik lach met alles, literatuur, met mijn publiek, alleen met de aanslag in Parijs, daar kan ik niet om lachen.
Judith merkte op dat hij in zijn laatste boek schreef over zijn impotentie, waarop hij reageerde, ja, ja, veel dames reageren daarop, maar vraag het aan David hier. Zijn vrouw is net zwanger en ze hebben het nog aan niemand vertelt, dus ik dacht... Hilariteit in de zaal.
Op de vraag van Judith om een stukje voor te lezen koos hij een stukje waarin hij korte metten maakte met Zaandam en de Zaandammers en zich afvroeg waarom in Zaandam niemand dit stukje leuk zou vinden, waarop Judith op haar beurt gevat reageerde: nou, als Zaandammer zijnde...
Al met al een onderhoudende literaire middag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten