donderdag 26 november 2015

Nieuwsgierig

Hans Bossmann wil mensen in beweging zetten en ze het onverwachte laten omarmen. Dat vertelde hij vanmorgen tijdens een 'college' in de Bibliotheek op het station. Hoe je met een andere blik naar de wereld kunt kijken liet hij zien met een kleine demonstratie: het publiek werd uitgenodigd om door een kokertje kijkend rond te lopen waardoor je ervaart dat je beduidend minder ziet dan zonder zo'n beperkte blik. Hij noemde zelf als voorbeeld dat hij ooit op zoek naar de ware een bepaald beeld had van zijn ideale vrouw en haar niet vond. Toen hij haar uiteindelijk vond bleek ze heel anders te zijn dan hij dacht.
Een vrouw uit het publiek vertelde dat ze vaak door de stad wandelt en dat ze steeds een andere route neemt en een ander tijdstip en daardoor meer ziet. Iemand anders stelde zich zelf vaak de vraag: Wanneer heb ik voor het laatst iets voor het éérst gedaan, wat haar weer op ideeën bracht. Hans noemde als voorbeeld een stel dat hij kende die samen afspraken om altijd ja te zeggen als de ander iets voorstelt om te gaan doen. Ook luisterden ze naar de uitgaanstips op de regionale radio en spraken van tevoren af om bijvoorbeeld tip vijf te gaan opvolgen. Origineel idee en iets wat je ongetwijfeld op nieuwe paden brengt.
Bossmann leek wat moeite te hebben om het uur vol te praten maar werd gered door iemand uit het publiek die vertelde dat ze het meereiskaartje van de NS gebruikte op een andere manier dan de NS bedoeld had: ze ging niet gezellig met een vriendin op pad maar vroeg willekeurige reizigers of ze een stukje met hun mocht 'meereizen'. Eén keer ging het mis toen ze in een vrijwel lege trein zat en tegen de conducteur zei: ik reis met die meneer, wijzend naar achteren. Grote schrik, de bedoelde man was inmiddels al uitgestapt zonder dat ze het gemerkt had. Gelukkig speelde de conducteur haar spelletje heel vriendelijk mee: 'o ja, met die meneer reist u mee hè?'. Enfin, het publiek ging heen vol met nieuwe ideeën, o.a. over treinvervoer.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten