zaterdag 14 november 2015

Huis Barnaart

Huis Barnaart opende vandaag de deuren zodat belangstellenden de vordering van de restauratie konden volgen. Eerlijk gezegd leek het mij niet erg opgeschoten bij vergeleken mijn vorige bezoek maar nu ik wat restaurateurs heb gehoord snap ik wat een tijdrovend karwei het is. Zo vertelde de restaurateur van de plinten in de Erkerzaal hoe hij te werk ging. Hij liet met een presentatie zien hoe hij het nepmarmer maakt. Niets gaat op de bonnefooi, alles is gepland en afgewogen. Hij gebruikt een speciaal soort gips dat hij verwerkt alsof het deeg is, mengt met kleurstoffen en in een vorm brengt. Als het is uitgehard komt het tijdrovendste werkje, schuren en polijsten. Hij is er weken mee bezig en dan heb je het alleen nog maar over de plinten.
Verderop vertelde een restaurateur over het vergulden van deurlijsten. Als hij het bladgoud op de lijst had geplakt stofte hij de boel af met een eekhoornharen kwastje. Een eekhoornharen kwastje!
Enfin, de restauratie van één zo'n huis houdt een hele groep mensen aan het werk met uiterst gespecialiseerde beroepen en vakmanschap.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten