dinsdag 19 januari 2016

Suite Francaise

De film Suite Française speelt in 1940, de Duitsers vallen Frankrijk binnen. In een dorpje krijgen de bewoners te maken met inkwartiering. Lucile woont samen met haar strenge schoonmoeder, Madame Angelier, in een groot huis, haar man Gaston is krijgsgevangen genomen. Luitenant Bruno von Falk wordt bij hun ingekwartierd. In eerste instantie probeert ze hem te negeren maar er ontstaat een prille relatie tussen hen. Dan wordt er een Duitser gedood en het leven van de Fransman die dat veroorzaakt heeft staat op het spel.
Boeiende film, met een mooie rol voor Kristin Scott Thomas als de schoonmoeder. Wel een minpuntje is dat zowel de Fransen als de Duitsers hoofdzakelijk Engels spreken.
Bijzonder is het verhaal achter de film: de Joodse Irène Némirovsky schreef Suite Française maar voltooide het niet, ze bezweek in Auschwitz aan tyfus. Jaren later ontdekten haar dochter het manuscript en gaf het boek alsnog uit. In de film is Suite Française een (onafgemaakt) muziekstuk dat Bruno componeerde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten