zondag 17 juli 2016

De Huiskamer van Haarlem (3)

Alles grijpt ineen. Kwam ik laatst bij de expo 2.000.000 x fotoburo De Boer een foto tegen van Pink, de kunstenares die ooit een nephuis neerzette op de Grote Markt en er ook 30 dagen ging wonen, gisteren zag ik haar live in de Vishal bij een lezing van Mirjam Hijstek. Voor een wel heel select publiek deed Mirjam haar lezing naar aanleiding van het experiment van de Huiskamer van Hans Bossmann en vergeleek dit met het project van Pink in 1984. Ze trok het allemaal wat breder en haalde er Joseph Beuys, Henk Jurriaanse en Fluxus bij.
Maar terug naar Pink, bij haar was het publiek de voyeur en was er geen interactie mee in tegenstelling tot hoe het er nu aan toegaat in de Huiskamer van Hans volgens Mirjam. Pink vond zelf dat er wel degelijk sprake was van interactie doordat mensen haar aanspraken als zij in haar tuintje bezig was en hoe ze reageerden op het 'gebouw'. Het 'huis' waar zij in woonde was met een ingenieus perspectief geschilderd waardoor het levensecht leek, mensen kwamen soms al mopperend aanlopen omdat ze dachten dat er zomaar gebouwd werd op de Grote Markt. Achter dit decor stond de caravan waar Pink met man en kind in woonde.
Tijdens de lezing klonk er als achtergrondgeluid muziek uit de Grote Bavo en dwaalden er nog wat jongens binnen op zoek naar Pokemons, verbinding is een belangrijke factor in de Huiskamer van Haarlem...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten