zondag 3 mei 2015

Heemstedenaren onder Japanse bezetting

Al een tijdje hangt de expo Heemstedenaren onder Japanse bezetting in de Heemsteedse bieb. Edith Lambermon fotografeerde als afstudeerproject voor de Fotovakschool overlevenden van jappenkampen en maakte een kort interview met elke geportretteerde. Voor de expositie in Heemstede maakte ze een nieuwe serie speciaal over Heemstedenaren. Vandaag vertelde zij in de bibliotheek dat ze haar project begon omdat haar moeder in een jappenkamp had gezeten en dat ze deze groep mensen wilde vastleggen voor ze er niet meer waren.
Aansluitend vertelde één van de geportretteerden, Heleen Smit, over haar jeugd in een jappenkamp. Hoewel ze niet al te diep inging op het ellendige bestaan in de kampen kwamen er toch wel emoties los in de zaal. Wat ze over haar komst naar Nederland vertelde was al schrijnend genoeg: Ik voelde me niet welkom. Ze zeiden: jullie hadden het tenminste warm, wij hadden alleen maar bloembollen te eten. En ik dacht bij mezelf: hádden wij maar bloembollen.
Na de lezing werd nog lang nagepraat. Mevrouw Smit vertelt haar verhaal vaak voor de klas en het was haar opgevallen dat onderwijzers vaak geen benul hebben van deze kant van de oorlog. Mooi dat de bibliotheek in deze vergeten geschiedenis een rol kan spelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten