maandag 4 mei 2015

Open Joodse Huizen, sprekende herdenkingen

De huidige bewoner uit de Emmalaan ontdekte dat er in zijn huis een joodse familie heeft gewoond. Zij werden in de Tweede Wereldoorlog vermoord. Het zoontje van de familie, Jopie, was toen 8 jaar, net zo oud als bewoner's zoon toendertijd. Dat greep hem zo aan dat hij een zoektocht is begonnen naar een foto van dit gezin. Gaandeweg kwam hij steeds meer te weten over deze familie, een geschiedenis die hij vandaag vertelde aan belangstellenden tijdens Open Joodse Huizen. 'Een foto van een gewoon gezin in een gewoon huis, die ze net zoals wij hier, graag op de schoorsteen hadden staan' aldus de bewoner. Die foto is nog steeds niet gevonden.
Op de Verspronckweg vertelde Frits Gies over zijn oom Herbert Drilsma die in 1943 in Bloemendaal op de schietbaan is vermoord als represaille omdat er een Duitse onderofficier was doodgeschoten. De hoogbejaarde Frits Gies verloor zich vanochtend een beetje in zijn eigen verhaal met als wreed detail: toen Frits jaren later in dienst moest leerde hij schieten op dezelfde schietbaan.
In de Roerdompstraat vertelde Jack Eljon weer het verhaal over zijn onderduikverleden op dit adres (lees hier hoe dat vorig jaar ging).
Ook hier weer veel belangstellenden waar Jack graag mee in gesprek ging. Hoe hij dat onderduikverleden heeft ervaren vat zich samen in de uitspraak: 'Mijn vrouw en ik hebben afgesproken, als zoiets ooit weer gebeurt dan blijven we met zijn vieren bij elkaar'. Aandoenlijk: de jodensterren van hem en zijn moeder die hij rond liet gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten