zaterdag 13 augustus 2016

Ruurd Wiersma

In het Friese plaatsje Burdaard staat een piepklein museum. Dit was het woonhuis van Ruurd Wiersma. Toen zijn oliekachel nogal walmde en zijn muren een vettige laag kregen zag hij geen andere oplossing dan de boel opnieuw te behangen. Het witte behang vond hij nogal kaal en hij besloot, geïnspireerd door Panorama Mesdag, om zelf ook een panorama in zijn huiskamer te maken. Het kostte hem vijf jaar om alle wanden te beschilderen, elke wand toont een ander seizoen.
De gids van het Ruurd Wiersma Hûs vertelt ons dat Wiersma's schilderingen precies zijn persoonlijkheid weergeven. Hij schilderde vrouwen nogal groot want hij was wel van ze gecharmeerd. De ramen van de huizen die hij schilderde stonden heel vaak open, waarschijnlijk omdat hij zelf astma had en zich vaak benauwd voelde. Van perspectief had hij geen kaas gegeten, wat achter elkaar lag verscheen bij Wiersma gewoon boven elkaar op het doek.
De huiskamer is bont beschilderd met taferelen met weiden, koeien, boerderijen, vogels en de zon. Nogal amateuristisch kitscherig zou je zeggen maar na het enthousiaste verhaal van de gids kijk je er toch met andere ogen naar. Nadat zijn wanden klaar waren ging Wiersma verder met zijn kolenkit, zijn schoenen en zijn keukenkastjes en begon in opdracht schilderijen te maken. Hiermee verwierf hij een bescheiden status als naïeve schilder.
De gids vulde met zijn stem en gestalte bijna zelf al helemaal de kleine woonkamer van Wiersma en de rondleiding ging ook niet verder dan deze kamer. Maar hij vertelde het levensverhaal van Wiersma met zoveel enthousiasme dat die echt ging leven voor ons.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten