donderdag 25 augustus 2016

Stadstekenaars

Amsterdam kent sinds 2014 een stadstekenaar, met als doel om het stadsbeeld in de loop van de tijd te documenteren.
In het Stadsarchief staat momenteel de expo: Stadstekenaars van Amsterdam waar we werk van 15 kunstenaars kunnen zien die het leven in Amsterdam vastleggen. Dat moet je ruim zien, zo schildert Jantien Jongsma op groot formaat haar klas die opdrachten van haar uitwerkt en maakt Arja Hop een serie aquarellen met pigmenten die ze zelf maakte van een abeel uit Amsterdam. Olphaert den Otter schildert bijna fotografisch en heel sfeervol de slaapplekken van daklozen op verlaten terreintjes.
Erg leuk vond ik de schetsjes en het filmpje van de huidige stadstekenaar Arie Schippers. Je ziet dat hij er plezier in heeft om mensen gade te slaan, als een soort tekende Carmiggelt, hoe ze op hun fiets leunen bijvoorbeeld of verdiept zijn in hun smartphone (niet te missen in het huidige stadsbeeld). Ook legt hij het geworstel vast van mensen bij een betaalautomaat, 'beneden de 18 heeft niemand er moeite mee' constateert hij.
Toevallig zag ik op de expo Made in Amsterdam al een schilderij van Schippers: vijf hijskranen aan de rand van Ruigoord.
De 'schatkamer' van het Stadsarchief was trouwens ook de moeite waard: in de monumentale kelder, met reusachtige kluisdeuren zijn in vitrine's stukken uit het enorme archief tentoongesteld. Alles gerangschikt op onderwerp en zeer uiteenlopend. Een legpuzzel van Ajax bijvoorbeeld of een singletje van Willy Alberti maar ook gewichtiger stukken, erg interessant.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten